Η παρουσία της κυτταρίτιδας με τη χαρακτηριστική όψη στο δέρμα φλοιού πορτοκαλιού είναι ένα αισθητικά μη αποδεκτό πρόβλημα για τις περισσότερες γυναίκες μετά την εφηβεία, επηρεάζοντας ένα ποσοστό 80-90% των περισσότερων γυναικών. Η κυτταρίτιδα δεν θεωρείται ως παθολογική κατάσταση αλλά ως μια αισθητική ενοχλητική πτύχωση του δέρματος η οποία παρουσιάζεται συνηθέστερα στους μηρούς και τους γλουτούς, παρουσιάζει μεγαλύτερη επίπτωση στις γυναίκες παρά στους άνδρες, με μεγαλύτερο ποσοστό επίπτωσης σε γυναίκες της Καυκάσιας παρά της Ασιατικής φυλής. Στους άνδρες εμφανίζεται σπάνια, σε περιπτώσεις ανεπάρκειας επιπέδων ανδρογόνων όπως στο σύνδρομο Klinefelter’s, σε υπογοναδισμό και σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία οιστρογόνων για τον καρκίνο του προστάτη.
Η κυτταρίτιδα είναι μια αλλαγή της τοπογραφίας του δέρματος η οποία εμφανίζεται σε περιοχές του σώματος όπου η εναπόθεση λίπους φαίνεται να βρίσκονται υπο την επήρεια των οιστρογόνων, κυρίως στο ισχίο, στους μηρούς και στην κοιλιά.
Αν και η αιτιοπαθογέννεση δεν έχει ακόμα πλήρως κατανοηθεί, οι ερευνητές συμφωνούν ότι η κυτταρίτιδα είναι πολυπαραγοντική με αίτια τόσο δομικά, όσο και γενετικά και ενδοκρινολογικά.
Στην πραγματικότητα καμία θεραπεία για την κυτταρίτιδα δεν είναι απολύτως επιτυχής, καθώς οι περισσότερες είναι προσωρινά αποτελεσματικές. Η κυτταρίτιδα δεν αποτελεί μια κατάσταση η οποία εμφανίζεται σε γυναίκες με περιττό βάρος αν και το περιττό βάρος επιδεινώνει αυτήν την κατάσταση. Η κυτταρίτιδα είναι η συνέπεια των αλλαγών που αναπτύσσονται στο λεμφατικό σύστημα και οδηγούν σε συσσώρευση ουσιών στον υποδόριο ιστό. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεαστούν από τις ορμόνες ή από οποιονδήποτε άλλο μηχανισμό που προδιαθέτει το άτομο σε μια συσσώρευση υγρών και άλλων ουσιών στο κυτταρικό διάκενο.
Οι παράγοντες οι οποίοι επιδεινώνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας περιλαμβάνουν το στρες, την αύξηση βάρους, την καθιστική ζωή και τα ορμονικά αντισυλληπτικά.
Μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε σε 50 μη παχύσαρκες γυναίκες με ΔΜΣ 20-27, ηλικίας 18 – 45 ετών, στις οποίες δόθηκαν διατροφικές οδηγίες ώστε να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες με πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων έδειξαν βελτίωση της υφής του δέρματος μόλις μετά από 4 εβδομάδες χωρίς οποιαδήποτε απώλεια βάρους ( Escudier B. et al, 2011).
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παχυσαρκία δεν αποτελεί αιτία της κυτταρίτιδας, αλλά ο όγκος των λιποκυτάρων από μόνος του δημιουργεί κυτταρίτιδα, γιαυτόν τον λόγο εμφανίζεται και σε αδύνατες γυναίκες και λιγότερο συχνά και σε παχύσαρκους άντρες. Η κυτταρίτιδα γίνεται πιο κλινικά εμφανής με την πρόσληψη βάρους, και περιορίζεται η εμφάνισή της με την απώλεια βάρους παρότι δεν επηρεάζει τους φυσιολογικούς λόγους που την παράγουν. Επομένως η διατροφή και η άσκηση πρέπει να ενθαρρύνονται ως το πρώτο βήμα στην αντιμετώπισή της.
Πηγές:
- José Maria Pereira de Godoy and Maria de Fátima Guerreiro de Godoy. Treatment of cellulite based on the hypothesis of a novel physiopathology. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2011; 4: 55–59.
- B Escudier, et al. Benefit of a topical slimming cream in conjunction with dietary advice. Int J Cosmet Sci. 2011 Aug; 33(4): 334–337.
- Mathew M Avram. Cellulite: a review of its physiology and treatment. J Cosmet Laser Ther 2004;6: 181– 185.
Πηγή: https://miaridiatrofologos.gr/arthra/diaita-pathologikwn-katastasewn/